“Ο Εθνικός την περίοδο 1987-1988”

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1987 – 1988

ΓΕΝΙΚΑ: Την περίοδο αυτή ο ΕΘΝΙΚΟΣ μετέχει στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της Ε. Π. Σ. του Νομού Σερρών στον Α’ όμιλο. Ο ΕΘΝΙΚΟΣ φτάνει στον τελικό του πρωταθλήματος, όπου αντιμετωπίζει την ομάδα ΣΕΡΡΕΣ ’85, από την οποία χάνει (5 – 3) στα πέναλτι, σ’ ένα αγώνα που έληξε (0 – 0) στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση. Χίλιοι και πλέον Σιδηροκαστρινοί ταξίδεψαν την ημέρα εκείνη στη γείτονα πόλη της Δράμας, Μεγάλο Σάββατο λίγες ώρες πριν γιορταστεί το Άγιο Πάσχα για να συμπαρασταθούν στην αγαπημένη τους ομάδα και να πανηγυρίσουν την άνοδο στη Δ΄Εθνική.   Την χρόνια όμως αυτή κερδίζει το κύπελλο της Ε. Π. Σ. Ν. Σερρών νικώντας την  ΣΕΡΡΕΣ ’85, μετά από ένα αγώνα και την παράταση του που έληξαν( 0–0),στα πέναλτι με (3 – 0).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: κ. Τσιρίκας Βαγγέλης.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Η Διοίκηση του ΕΘΝΙΚΟΥ αποτελείτο εκείνη την χρονιά από τους Πρόεδρος: ΚΥΡΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , Αντιπρόεδρος: ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Γενικός Γραμματέας: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ταμίας : ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Έφορος: ΛΥΚΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Μέλη : ΜΟΥΝΤΟΥΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΕΡΚΕΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΦΕΛΕΜΕΓΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΚΕΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

ΠΑΙΚΤΕΣ:  ΟΡΘΙΟΙ: Τσιρίκας (προπονητής), Παναγιωτίδης Δημήτριος, Αποστόλου, Γκουγκλέρης Σωτήρης, Ιωαννίδης Ευάγγελος, Γεωργιάδης Βασίλειος, Γρεασίδης, Μεντής Βασίλειος, Αγγελίδης Πέτρος, Κοτσαρίδης Αβραάμ. ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Δεληωρίδης, Χριστοδούλου Νικόλαος, Μαζνέϊκος, Γάτσιος, Δέντσας Γεώργιος, Μπάτης Λάκης, Παπαδόπουλος Θεόδωρος, Κιουμουρτζίδης.

ΣΚΟΡΕΡ: (Πρωτάθλημα + Κύπελλο) Μπάτης (13+4) 17 τερμ, Γκουγκλέρης (12+3) 15 τερμ, Κοτσαρίδης (11+2) 13 τερμ, Παπαδόπουλος Θ (9+2) 11 τερμ, Γρεασίδης (11+0) 11 τερμ, Κιουμουρτζίδης (7+2) 9 τερμ, Μεντής (6+2) 8 τερμ, Δεληωρίδης (5+1) 6 τερμ, Δέντσας (4+1) 5 τερμ, Αϊβατζίδης (4+0) 4 τερμ, Ιωαννίδης Ε (2+1) 3 τερμ, Στοϊλας (2+1) 3 τερμ, Μαζνέϊκος (2+0) 2 τερμ, Γάτσιος (2+0) 2 τερμ, Χριστοδούλου (1+1) 2 τερμ, Ηλιάδης (2+0) 2 τερμ, Παναγιωτίδης Δ (1+0) 1 τερμ, Γεωργιάδης Β (1+0) 1 τερμ, Κυριακίδης (0+1) 1 τερμ, Αυτογκόλ (2+0) 2 τερμ.

ΣΥΝΟΛΟ ΤΕΡΜΑΤΩΝ:    ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:     (97 – 18)                       ΚΥΠΕΛΟ:     (21 – 8)

ΤΕΛΙΚΟΣ  ΚΥΠΕΛΛΟΥ  Ε.Π.Σ.ΣΕΡΡΩΝ

 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ Κερδίζει το κύπελλο της Ε. Π. Σ. Ν. Σερρών νικώντας την ΣΕΡΡΕΣ ’85, μετά από ένα αγώνα και την παράταση του που έληξαν (0 – 0), στα πέναλτι με (3 – 0).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ 1988. Γήπεδο Ηράκλειας.
Φωτογραφία μετά την λήξη του αγώνα και την απονομή του κυπέλλου. Διακρίνονται ΟΡΘΙΟΙ: Μερτζάνης, Αγγελίδης, Γεωργιάδης Β, Στοϊλας, Παναγιωτίδης Δ, Γκουγκλέρης, Κοτσαρίδης, Αϊβατζίδης Μ, Τζαβέλλας (Ταμίας), Παπαδόπουλος Θ, Μπάτης, Σαμαράς, Γαβριηλίδης (Γεν. Γραμματέας), Λυκίδης Π. (Έφορος), Κυρπάλης (Πρόεδρος).ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Δέντσας Γ, Ιωαννίδης Ε, Τσιρίκας (προπονητής), Μεντής, Χριστοδούλου, Κιουμουρτζίδης, Δεληωρίδης, Μαυρίδης (Αντιπρόεδρος)

 

ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

1η Αγωνιστική:

ΕΘΝΙΚΟΣ – Σέρρες ’85 (0 – 0)
Οδυσσέας Αναγέννησης – Εμμανουήλ Παπάς (1 – 1)

2η Αγωνιστική:

ΕΘΝΙΚΟΣ – Εμμανουήλ Παπάς (1 – 0)    Σκόρερ: Μπάτης.
Σέρρες ’85 – Οδυσσέας Αναγέννησης (2 – 0)

3η Αγωνιστική:

ΕΘΝΙΚΟΣ – Οδυσσέας Αναγέννησης (2 – 1)   Σκόρερ: Μπάτης, Μεντής.
Σέρρες ’85 – Εμμανουήλ Παπάς (7 – 1)

ΤΕΛΙΚΟΣ: Σέρρες ’85 – ΕΘΝΙΚΟΣ 0 – 0 ( 5 – 3 πέναλτι).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

9 Απριλίου 1988.Ο Εθνικός με την ενδεκάδα που παρατάχθηκε στο ιστορικό παιχνίδι με αντίπαλο την Σέρρες 85.
ΟΡΘΙΟΙ: Μεντής, Στοϊλας,Γεωργιάδης,Παναγιωτίδης,Αγγελίδης,Σαμαράς.ΚΑΘΙΣΤΟΙ:Γκουγκλέρης, Κιουμουρτζίδης, Μπάτης, Δεληωρίδης, Δέντσας( φωτο αρχείο Β. Μεντή).

9 Απριλίου 1988  ένα σημαδιακό παιχνίδι στην πολύχρονη και αξιόλογη πορεία του Εθνικού Σιδηροκάστρου. Πρόκειται για τον αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στο Γήπεδο της ΔόξαςΔράμας. Μάλιστα Μεγάλο Σάββατο επινόησε  ο τότε πρόεδρος της ΕΠΣ Σερρών Αθανάσιος Χατζηαθανασιάδης ορίζοντας την ουδέτερη έδρα του γηπέδου της Δράμας για να διεξαχθεί το παιχνίδι που θα έκρινε ποια ομάδα θα στεφόταν Υπερπρωταθλήτρια Ν. Σερρών με σκοπό να στερηθεί την υποστήριξη των φιλάθλων του ο ΕΘΝΙΚΟΣ που θα έπαιζαν καταλυτικό ρόλο μιας και η Σέρρες ’85 δεν είχε φιλάθλους.Χίλιοι και πλέον Σιδηροκαστρινοί ταξίδεψαν την ημέρα εκείνη στη γείτονα πόλη της Δράμας, Μεγάλο Σάββατο λίγες ώρες πριν γιορταστεί το Άγιο Πάσχα για να συμπαρασταθούν στην αγαπημένη τους ομάδα και να πανηγυρίσουν την άνοδο στη Δ΄Εθνική.  Το σπάνιο ρεκόρ της χρονιάς εκείνης ήταν ότι ο Εθνικός Σιδηροκάστρου και η Σέρρες ’85 είχαν κοντραριστεί δύο φορές νωρίτερα. Η πρώτη στις 9 Μαρτίου 1988 στο ουδέτερο Γήπεδο της Ηράκλειας στο πλαίσιο του τελικού Κυπέλλου της ΕΠΣ Σερρών.Το παιχνίδι έληξε με σκορ (0-0) στη κανονική διάρκεια αλλά και στην παράταση και στα πέναλτι ο Εθνικός επικράτησε με (3-0). Το δεύτερο παιχνίδι έγινε στις 20 Μαρτίου 1988 στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών στο πλαίσιο των αγώνων μπαράζ μεταξύ των τεσσάρων πρωταθλητών της Α’ Κατηγορίας(συμμετείχαν επίσης ο Οδυσσέας Αναγέννησης και ο Εμμ. Παππάς). Και εκείνο το παιχνίδι έληξε με σκορ με το άσφαιρο (0-0). Το Τρίτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων ορίστηκε ύστερα από την ισοβαθμία που υπήρχε στους αγώνες κατάταξης.

“ Με άμυνα γρανίτη ”

“Τους αντιμετωπίσαμε πρόσωπο με πρόσωπο”

Ο Βαγγέλης Τσιρίκας αφηγείται:Το παιχνίδι εκείνο ήταν δύσκολο αφού ο Εθνικός είχε να αντιμετωπίσει μία σπουδαία ομάδα που είχε υπεροπλία σε όλες τις γραμμές σε αντίθεση με τον Εθνικό που ήταν αδύναμος στην επίθεση. «Το άσχημο ήταν ότι την ημέρα εκείνη στερηθήκαμε τον επιθετικό Παπαδόπουλο(λόγω ανέλπιστης προσωπικής υπόθεσης). Η άμυνα μας ήταν ατσάλινη, αλλά είχαμε και δεύτερη ατυχία να σπάσει το πόδι του στο 118 ο τερματοφύλακας μας Πέτρος Αγγελίδης. Αν καθόταν κάτω από τα δοκάρια χωρίς αυτό το πρόβλημα είμαι σίγουρος ότι θα κερδίζαμε και θα ανεβαίναμε στην ανώτερη κατηγορία.

“Αδικηθήκαμε από τη Διαιτησία”

Ο Ταμίας του Εθνικού Σιδηροκάστρου Νίκος Τζαβέλλας θυμάται ότι η ομάδα μας αδικήθηκε στο παιχνίδι της Δράμας γιατί στο 75’ ακυρώθηκε κανονικό τέρμα. «Ήταν ένα ξερό αριστερό σουτ (έξω από τη μεγάλη περιοχή) του ποδοσφαιριστή μας Γιώργου Στοϊλα που τον είχαμε αποκτήσει από τους ερασιτέχνες του Πανσερραϊκού. <<Το γκολ ακυρώθηκε κατά ανεξήγητο τρόπο>>.

Η ατυχία μας ολοκληρώθηκε όταν έσπασε το πόδι του ο τερματοφύλακας μας Πέτρος Αγγελίδης (σε μονομαχία με τον αμυντικό της Σέρρες ’85 Χρήστο Μπαϊρα)  είχε αποκρούσει τρία πέναλτι των παικτών της Σέρρες ’85 στο τελικό Κυπέλλου της ίδιας χρονιάς στο Γήπεδο της Ηράκλειας». Ένα προνομιακό πεδίο για τον Εθνικό Σιδηροκάστρου ( η διαδικασία των πέναλτι) θα γίνει μειονέκτημα.

Ο αγώνας παραμένει αξέχαστος παρότι δεν έχει ταυτιστεί με επιτυχία!!!