“Ο Εθνικός στη Β’ Εθνική την περίοδο 1974-1975”

      ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1974 – 1975

ΓΕΝΙΚΑ: Την περίοδο 1974-1975 ο ΕΘΝΙΚΟΣ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας Ελλάδος (Βόρειος ‘Όμιλος). Στο τέλος της περιόδου ο ΕΘΝΙΚΟΣ υποβιβάζεται στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Ν. Σερρών.
Το σημαντικό στοιχείο στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής του 1974-75 ήταν η προοπτική κατάργησης του ενός ομίλου, ώστε την επόμενη σεζόν να απομείνουν δύο όμιλοι των 20 ομάδων. Από τις 40 συνολικά ομάδες που συγκρότησαν τη Β΄ εθνική της επόμενης σεζόν, οι πέντε (5) προήλθαν από υποβιβασμό από την Α’ Εθνική (και εδώ υπήρξε μείωση των ομάδων από 18 σε 16) και οι επτά (7) ανέβηκαν από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Συνεπώς, μόνο 28 από τις 60 ομάδες της Β΄ Εθνικής παρέμειναν στην κατηγορία: όσες τερμάτισαν από τη 10η θέση και πάνω και μία από τις τρεις ομάδες της 11ης θέσης. Ο υποβιβασμός του Απόλλωνα Καλαμαριάς για λόγους εξωαγωνιστικούς, έδωσε την ευκαιρία να σωθεί και μία δεύτερη ομάδα της 11ης θέσης, οπότε έπεσε μόνο μία ομάδα από αυτή τη θέση, ο Α.Ο. Καρδίτσας.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με προπονητή τον κ. Τρούλιαλη, στην συνέχεια ανέλαβε ο κ. Χατζηπανταζής, και τελείωσε με τον κ. Κατσαντώνη Ιωάννη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

ΠΑΙΚΤΕΣ: ΟΡΘΙΟΙ: Παυλίδης Παύλος , Μιζούρης, Αγγελίδης Πέτρος (τερμ.),Μπεζιργιανίδης Θεμιστοκλής, Φωτιάδης Αθανάσιος Αστάκογλου Δημήτριος (τερμ.), Μπόλας Ιωάννης, Μπαλίδης Στάθης, Παρίσης Αδάμ (αρχηγός) ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Λυκίδης Κων/νος, Ματζιάρης, Μαρβάκης Σωκράτης, Πατσιάς Δημήτριος, Σοφιάδης Δημήτριος, Σιβάς Θωμάς, Καρβούνης ΕΚΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Λυκίδης Παύλος, Κοτασίδης Ιωάννης.

ΣΚΟΡΕΡ: Κοτασίδης 6 τερμ, Λυκίδης Π. 4 τερμ, Σοφιάδης 3 τερμ, Φωτιάδης 2 τερμ, Μιζούρης 1 τερμ, Λυκίδης Κ. 1 τερμ, Μπαλίδης 1 τερμ, Μπεζιργιανίδης 1 τερμ, Μαρβάκης Σ. 1 τερμ, Μπόλας 1 τερμ, αυτογκόλ 3 τερμ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην 33η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1974-75 μετείχαν συνολικά 78 ομάδες (18 Α’ εθνικής και 60 Β’ εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 7 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Oι ομάδες της Α’ εθνικής μπήκαν στη διοργάνωση από τον Γ’ γύρο (φάση των 32), ενώ οι ομάδες της Β’ εθνικής που μετείχαν στους 2 πρώτους γύρους τοποθετήθηκαν στην κλήρωση ξεχωριστά για τον καθένα από τους 3 ομίλους της κατηγορίας.
Ο Εθνικός αποκλείστηκε στον Γ’ γύρο (φάση των 32) από την Καβάλα με σκορ 1-0.