“Ο Εθνικός κερδίζει την δεύτερη άνοδο στη Β’ Εθνική την περίοδο 1975-1976”

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1975 – 1976

ΓΕΝΙΚΑ: Την περίοδο 1975-1976 ο ΕΘΝΙΚΟΣ μετέχει στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Ν. Σερρών στον Α’ όμιλο. Τερματίζει πρώτος στον όμιλο του και μετά από αγώνα μπαράζ με την ΘΥΕΛΛΑ Σερρών, την οποία κερδίζει με το σκορ 5-3 στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών, κατακτά το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Ν. Σερρών. Στη συνέχεια  μετά από Ειδικό πρωτάθλημα με τις ακόλουθες ομάδες: ΝΙΚΗ Πολυγύρου, ΘΥΕΛΛΑ Σερρών, ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ Αιγινίου Κατερίνης, Π.Ο. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ Νικομήδειας, κερδίζει την άνοδο του στην Β’ ΕΘΝΙΚΗ Κατηγορία Ελλάδος, για δεύτερη φορά. Την χρονιά αυτή ο ΕΘΝΙΚΟΣ δεν έλαβε μέρος στο κύπελλο της Ε.Π.Σ. Ν. Σερρών.
Διοργάνωση :
Η διοργάνωση του 1976 ξεκίνησε στις 21 Απριλίου μετά τη λήξη όλων των τοπικών πρωταθλημάτων με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των ενώσεων καθώς και των δευτεραθλητριών ομάδων κάποιων μεγάλων ενώσεων, όπως η Ε.Π.Σ. Αθηνών (Γ.Σ. Καλλιθέα, Α.Ο.Ν. Αργυρούπολης), η Ε.Π.Σ. Μακεδονίας (Απόλλων Καλαμαριάς, Μακεδονικός Νεάπολης), η Ε.Π.Σ. Πειραιώς (Αίας Σαλαμίνας, Πανασπροπυργιακός), η Ε.Π.Σ. Αχαΐας (Παναιγιάλειος, Απόλλων Εγλυκάδας) κ.ά. Η τελευταία αγωνιστική στους ομίλους έγινε στις 20 Ιουνίου αλλά η διοργάνωση ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου 1976 με τη διεξαγωγή ενός αγώνα κατάταξης για την πρώτη θέση του 3ου ομίλου που ήταν ο ΕΘΝΙΚΟΣ. Συνολικά πήραν μέρος 48 ομάδες που χωρίστηκαν σε οκτώ ομίλους και οι νικήτριες ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική.
Ομάδες που μετείχαν (48)
Όμιλοι (8): των 6 ομάδων.
Πρωταθλητές ομίλων (άνοδος στην Β΄Εθνική):
Κιλκισιακός
Απόλλων Καλαμαριάς
Εθνικός Σιδηροκάστρου
Αναγέννηση Άρτας
Νίκη Βόλου
Πανηλειακός
Γ.Σ. Καλλιθέα
Ηρόδοτος

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η χρονιά ξεκινάει με προπονητή τον κ. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΙΩΑΝΝΗ ο οποίος μετά αντικαθίσταται από τον κ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : της ομάδας την χρονιά εκείνη ήταν ο Γιώργος Μαρίνος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

 ΠΑΙΚΤΕΣ  : ΟΡΘΙΟΙ: Παρλάκογλου (τερμ), Φραγκούλης, Μπεζιργιανίδης Θεμιστοκλής, Χοτζούδης Γεώργιος, Αγγελίδης Πέτρος (τερμ), Παρίσης Πάρις, Γιαγτζής Κώστας, Φωτιάδης Λάζαρος. (τερμ), Λυκίδης Παύλος. (αρχηγός), ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Λυκίδης Κώστας, Σίμος Αθανάσιος, Ουζουνανδρέου Στέλιος (τερμ), Τσαντεκίδης Μιχάλης, Σοφιάδης Δημήτριος, Πατσιάς Δημήτριος, Τσακμάκης Κωνσταντίνος, Ανδρεάδης Θωμάς, Μαρβάκης Σωκράτης, ΕΚΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Αστάκογλου Δημήτριος (τερμ), Φωτιάδης Αθανάσιος, Μπαλλίδης Στάθης, Μαντζιάρης, Μπόλας Ιωάννης, Κοτασίδης Ιωάννης, Παρίσης Γεώργιος, Κατιρτζόγλου Ηλίας

ΣΚΟΡΕΡ:  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΠΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Λυκίδης Π 11, Μπεζιργιανίδης 11, Κοτασίδης 8, Σίμος 4, Σιβάς 2, Σοφιάδης 2, Τσακμάκης 1, Τσαντεκίδης 1, Αγγελίδης 1, Παρίσης Γ 1, Λυκίδης Κ 1, Αυτογκόλ 1,

ΤΕΡΜ: (46-12)

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:  Κοτασίδης 6, Σοφιάδης 5, Κατιρτζόγλου 5, Σίμος 1, Μπαλλίδης 1, Τσαντεκίδης 1, Μπεζιργιανίδης 1, Αυτογκόλ 1.

ΤΕΡΜ: (21-13)

 

                                             ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΡΑΖ: ΕΘΝΙΚΟΣ – Θύελλα Σερρών (5 – 3)

 

Η 27η Ιουνίου 1976 είναι μία από τις ενδοξότερες ημέρες στην πολύχρονη και γεμάτη επιτυχίες ιστορία του Εθνικού Σιδηροκάστρου. Την ημέρα εκείνη γράφτηκε μία χρυσή σελίδα. Στο Γήπεδο της Καλαμαριάς ο Εθνικός Σιδηροκάστρου επικράτησε 1-0 της Νίκης Πολυγύρου( Το χρυσό γκόλ της νίκης πέτυχε ο Ηλίας Κατιρτζόγλου) και κέρδισε το εισιτήριο της ανόδου για τη Β’ Εθνική. Ο Τάκης Σοφιάδης σημαία του Εθνικού Σιδηροκάστρου για πολλά χρόνια δήλωσε ότι ο Εθνικός την ημέρα του τελικού με τη Νίκη Πολυγύρου στο Γήπεδο της Καλαμαριάς είχε την συμπαράσταση όλου του φιλάθλου κοινού του Σιδηροκάστρου.« Το παιχνίδι έγινε κάτω από αφόρητη ζέστη παρουσία επτά χιλιάδων θεατών, ο αγώνας ήταν αμφίρροπος γιατί και η ομάδα του Πολυγύρου διέθετε έμπειρους παίκτες από τη Θεσσαλονίκη. Καταφέραμε να κερδίσουμε τους αντιπάλους μας. Η ομάδα διέθετε πολύ καλό υλικό, είχε ομοιογένεια γιατί οι παίκτες που αποτελούσαν τον κορμό αγωνιζόταν πολλά χρόνια μαζί».

Στον πάγκο του Εθνικού Σιδηροκάστρου την ημέρα του αγώνα με τη Νίκη Πολυγύρου καθόταν ο Γιώργος Αποστολίδης παλαίμαχος του Πανσερραϊκού. Χαρακτηριστικό της ομάδας εκείνης ανέφερε ο Γ. Αποστολίδης το νεαρό της ηλικίας πολλών παικτών που ήταν μαθητές Λυκείου, μάλιστα αρκετοί έδιναν εξετάσεις την περίοδο εκείνη και σε ένα παιχνίδι εκτός έδρας με τον Αιγινιακό χρειάστηκε να περιμένουμε για να ολοκληρωθούν οι μαθητικές εξετάσεις και μετά να φύγει η αποστολή οδικώς για την Κατερίνη.