“Χρυσές Σελίδες από την Ιστορία του Εθνικού Σιδηροκάστρου”

 

“Σαράντα χρόνια από την δεύτερη άνοδο στη Β’ Εθνική”

Σαν σήμερα η ιστορική νίκη επι της Νίκης Πολυγύρου

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Η 27η Ιουνίου 1976 είναι μία από τις ενδοξότερες ημέρες στην πολύχρονη και γεμάτη επιτυχίες ιστορία του Εθνικού Σιδηροκάστρου. Την ημέρα εκείνη( σαν σήμερα δηλαδή πριν από 40 χρόνια) γράφτηκε μία χρυσή σελίδα. Στο Γήπεδο της Καλαμαριάς ο Εθνικός Σιδηροκάστρου επικράτησε 1-0 της Νίκης Πολυγύρου( Το χρυσό γκόλ της νίκης πέτυχε ο Ηλίας Κατιρτζόγλου) και κέρδισε το εισιτήριο της ανόδου για τη Β’ Εθνική. Ο Τάκης Σοφιάδης σημαία του Εθνικού Σιδηροκάστρου για πολλά χρόνια δήλωσε  ότι ο Εθνικός την ημέρα του τελικού με τη Νίκη Πολυγύρου στο Γήπεδο της Καλαμαριάς είχε την συμπαράσταση όλου του φιλάθλου κοινού του Σιδηροκάστρου.« Το παιχνίδι έγινε κάτω από αφόρητη ζέστη παρουσία επτά χιλιάδων θεατών, ο αγώνας ήταν αμφίρροπος γιατί και η ομάδα του Πολυγύρου διέθετε έμπειρους παίκτες από τη Θεσσαλονίκη. Καταφέραμε να κερδίσουμε τους αντιπάλους μας. Η ομάδα διέθετε πολύ καλό υλικό, είχε ομοιογένεια γιατί οι παίκτες που αποτελούσαν τον κορμό αγωνιζόταν πολλά χρόνια μαζί»

“Πολλοί παίκτες ήταν μαθητές”

Tο διαιτητικό τρίο και οι αρχηγοί Κώστας Μπάμπαλης και Ηλίας Χατζηελευθερίου πριν απο τον αγώνα του Εθνικού με την Δόξα Δράμας στο Γήπεδο της Δόξας (Περίοδος 1976-77)

Στον πάγκο του Εθνικού Σιδηροκάστρου την ημέρα του αγώνα με τη Νίκη Πολυγύρου καθόταν ο Γιώργος Αποστολίδης παλαίμαχος του Πανσερραϊκού. Όπως μας αφηγήθηκε ο ίδιος είχε αναλάβει την ομάδα προκειμένου να την προετοιμάσει για τη συμμετοχή της στο Ειδικό Πρωτάθλημα (κατά την διάρκεια της σεζόν εργαζόταν στον Άρη Σκοτούσσας).«Αρχικά αγωνιστήκαμε με την Θύελλα Σερρών την οποία κερδίσαμε στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών με σκορ 4-1 αν δεν κάνω λάθος. Αναδειχθήκαμε Υπερπρωταθλητές Σερρών και στη συνέχεια δώσαμε διπλούς αγώνες με την Θύελλα Σερρών την οποία κερδίσαμε και τις δυο φορές, με τα Μουδανιά,τη Νίκη Πολυγύρου, τον Αιγινιακό και μία ομάδα από το Νομό Ημαθίας. Ισοβαθμήσαμε την Νίκη Πολυγύρου και για αυτό χρειάστηκε να αγωνιστούμε στην Καλαμαριά με την ομάδα της Χαλκιδικής σε αγώνα μπαράζ». Χαρακτηριστικό της ομάδας εκείνης ανέφερε  ο Γ. Αποστολίδης το νεαρό της ηλικίας πολλών παικτών που ήταν μαθητές Λυκείου, μάλιστα αρκετοί έδιναν εξετάσεις την περίοδο εκείνη και σε ένα παιχνίδι εκτός έδρας με τον Αιγινιακό χρειάστηκε να περιμένουμε για να ολοκληρωθούν οι μαθητικές εξετάσεις και μετά να φύγει η αποστολή οδικώς για την Κατερίνη.

“Είχαμε πολύ καλό σύνολο”

Στο κέντρο του Γηπέδου πριν απο την νίκη του Εθνικού επι της Δόξας με σκόρ 2-1. Στο βάθος δεξιά ο Ηλίας Αλεξιάδης της Δόξας και αριστερά ο αείμνηστος Γιάννης Κοτασίδης του Εθνικού (Περίοδος 1976-77).

Ο Δημήτρης Αστάκογλου τερματοφύλακας του Εθνικού Σιδηροκάστρου την εποχή εκείνη δήλωσε  ότι θυμάται σαν να ήταν χθές την νίκη της ομάδας του επί της Νίκης Πολυγύρου. «Ηταν 27 Ιουνίου 1976 ημέρα που το Σιδηρόκαστρο γιόρταζε την απελευθέρωση του. Κερδίσαμε 1-0, πρόεδρος της ομάδας την χρονιά εκείνη ήταν ο Γιώργος Μαρίνος. Χαρακτηριστικό της ομάδας μας ήταν το καλό σύνολο, η αγωνιστικότητα, η ομαδικότητα και το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες ήταν φίλοι».

Οι ομάδες ήταν ισοδύναμες

Ο Γιώργος Παρίσης ποδοσφαιριστής του Εθνικού δήλωσε  ότι θυμάται τη μεγάλη μάζα των φιλάθλων που είχε ταξιδέψει τη μέρα εκείνη για να συμπαρασταθεί στον Εθνικό.«Οι ομάδες ήταν ισοδύναμες, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού έπαιξε ότι οι αντίπαλοι μας στερήθηκαν των υπηρεσιών του ποδοσφαιριστή Κλημά ο οποίος τραυματίστηκε στην αρχή του αγώνα. Ηταν ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής που προερχόταν από τον Άρη θεσσαλονίκης. Ο Εθνικός κέρδισε το παιχνίδι με ένα πανέμορφο τέρμα που πέτυχε ο Ηλίας Κατιρτζόγλου.» Ο Γιώργος Παρίσης μας δήλωσε ότι ηταν μία προσπάθεια πολλών ετών η ομάδα εκείνη που είχε ξεκινήσει από τον προπονητή Κατσαντώνη και ο μικρότερος με τον μεγαλύτερο ηλικιακά ποδοσφαιριστή είχαν διαφορά επτά ετών. Όλα τα παιδιά που αγωνιζόταν στον Εθνικό ήταν από την ίδια γειτονιά και από το Σιδηρόκαστρο» σημείωσε με έμφαση.

«Είχαμε ντόπιους παίκτες»

Ο Δημήτρης Αστάκογλου( με την κίτρινη φανέλλα) και ο Κώστας Μπάμπαλης στο κέντρο του Γηπέδου πριν απο την μεγάλη νίκη του Εθνικού επι του Πανδραμαϊκού
(περίοδος 1976-77).

Είχαμε ντόπιους ποδοσφαιριστές κατά 80-90% αλλά και πολύ καλούς παράγοντες δήλωσε  ο παλαίμαχος του Εθνικού Σιδηροκάστρου Κώστας Μπάμπαλης ο οποίος το 1973 είχε μεταγραφεί στον Πανσερραϊκό και αργότερα αγωνίστηκε και στον Αγροτικό Αστέρα.«Πολλοί παίκτες της εποχής αγωνίστηκαν σε άλλες ομάδες όπως ο Αστάκογλου στον Πανσερραϊκό, ο Μοσχολιός στη Νάουσα, ο Χοτζούδης στον Κιλκισιακό, ο Τσαντεκίδης στην Καβάλα και τον Αγροτικό Αστέρα, ο Αδάμ Παρίσης στην Κοζάνη, ενώ σπουδαίος παίκτης που μπορούσε να αγωνιστεί σε ομάδα Α Εθνικής ήταν ο Ηλίας Κατιρτζόγλου ο οποίος είχε έρθει στον Εθνικό από τη δεύτερη ομάδα της Σάλκε» δήλωσε  ο Κώστας Μπάμπαλης. Δεν διστάζει να αναφέρει ότι ο μοναδικός που αδικήθηκε την εποχή εκείνη και δεν αγωνίστηκε σε ομάδα Α’ ή  Β’ Εθνικής ήταν ο Τάκης Σοφιάδης αν και είχε πρόταση από την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Κώστας Μπάμπαλης θεωρεί ότι μεγάλη συμβολή για την επιτυχία της ομάδας στη δεύτερη άνοδο είχαν οι παράγοντες της ομάδας. Πολλοί από αυτούς δεν ζουν σήμερα. Μας ανέφερε τους Γιάννη Παναγιωτίδη, Μανώλη Αραμπατζή, Απόστολο Βρένγκα, Θωμά Καμπέρη, Κ. Μητριτζίκη, Νίκο Μαγόπουλο και Σπύρο Ψαρρά.

“Νίκες με τις ομάδες του Βόλου και της Δράμας”

Την εποχή χρονιά της ανόδου, δηλαδή την χρονιά 1976-77 ο Εθνικός Σιδηροκάστρου στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις. Αξιοσημείωτο ότι κέρδισε τις δύο ομάδες του Βόλου και της Δράμας στο Σιδηρόκαστρο. Συγκεκριμένα κέρδισε 1-0 τον Ολυμπιακό Βόλου και 4-1 τη Νίκη Βόλου και 2-0 τον Πανδραμαικό και 2-1 τη Δόξα Δράμας. Η Δόξα Δράμας την εποχή εκείνη είχε πολύ καλό υλικό με παίκτες που έπαιξαν στην Εθνική και μεταγράφηκαν σε ομάδες της θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Συγκεκριμένα με τη Δόξα Δράμας αγωνίστηκαν κόντρα στον Εθνικό ο Ηλίας Χατζηελευθερίου και ο Ηλίας Αλεξιάδης που στη συνέχεια αγωνίστηκαν στον Ηρακλή. Επίσης αγωνιζόταν ο Πέτρος Μπανάσας που   αγωνίστηκε αργότερα στον Παναθηναϊκό και ο Παπαμιχαήλ που αγωνίστηκε στον Πανιώνιο και τον Άρη. Επίσης ο Εθνικός είχε σπάσει τη χρονιά εκείνη το αήττητο του Πανδραμαϊκού που είχε να χάσει ένα γύρο!!!

“Γκολτζής της εποχής ο Κοτασίδης”

Ο Γκολτζής του Εθνικού Σιδηροκάστρου την εποχή εκείνη ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Κοτασίδης   που καταγόταν από την Ελλασόνα.«Ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής, έβλεπε δίχτυα από τα πιο απίθανα σημεία. Ήταν πολύ δυνατός ποδοσφαιριστής με τεχνικές αρετές » δήλωσε  ο Ευάγγελος Μιζούρης ο οποίος υπήρξε συμπαίκτης του Κοτασίδη στον Εθνικό το 1974 όταν το Σιδηρόκαστρο κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο στη Β’ Εθνική με προπονητή τον Στέργιο Χατζηπανταζή.

Πηγή:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΣΕΡΡΑΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ”

www. Sertharros.gr